Informații utile

De ce ziua nu are 48 de ore?

Dacă ți-ai adresat această întrebare cel puțin o dată există riscul să te numeri printre miile sau sutele de mii de oameni stresați.

Există riscul să fii stresat de mulțimea de treburi pe care le ai de făcut; de multitudinea de e-mail-uri pe care le primești sau de sunetul telefonului care nu se mai oprește.

Cum se manifestă toate acestea în cazul meu? Am să îți spun imediat…iar ceva mai încolo am să îți spun ce fac eu pentru ca să nu o iau razna.

Se întâmplă să am o mulțime de probleme de rezolvat la serviciu; se întâmplă să ajung acasă și încă să mă lupt cu unele dintre ele. Ce să-i faci? Încă nu putem apăsa butonul “€œSTOP” al creierului nostru. Mă joc puțin cu fiica mea, stau de vorba cu soția mea, citesc sau văd un film. Inevitabil, la un moment dat mă duc la culcare. Și dacă problemele sunt multe și încă se învălmășesc în capul meu, există șanse mari să nu pot să dorm.

Ce faci tu în situația asta?

Eu mă ridic din pat și mă duc la frigider sau la cămară. Găsesc câteva borcane cu compot…bunătăți făcute de soacra mea. Termin un borcan și constat că este prea mult dulce; am nevoie de ceva acru sau sărat, acum. În frigider găsesc niște parmezan…o minunăție. Evident că acum mă simt mult prea plin și adorm mult mai greu; iar dimineața, când mă trezesc, mă simt chiar mai rău decât la culcare. Îți pare cunoscut?

Problema și mai mare este că lucrurile nu se opresc aici. Plec grăbit la serviciu și nu apuc să mănânc micul dejun; beau o cafea, cel mult. Apoi, în timpul zilei, tot pe fugă, mai iau un covrig, un sandwich, o pizza, etc. Și ajung seara acasă, singurul moment în care stau la masă și mănânc…mult mai mult decât ar fi cazul.

Problemele, agitația și stresul mă împiedică să mă alimentez cât de cât regulat, nu mai zic normal sau corect. Așa ajung să nu beau destulă apă, să nu consum destule fructe sau legume, să nu consum destule fibre, etc. Și toate astea îmi crează tulburări digestive, diferite carențe de vitamine și minerale care, culmea, accentuează stresul și nervozitatea. Cercul vicios este astfel închis și sănătatea mea testată serios.

Ce fac eu ca să nu o iau razna? Am să îți spun câteva lucruri simple pe care le poți face și tu, fără mari bătăi de cap și deloc scumpe.

Vorbește cu o persoană apropiată ție despre ceea ce te frământă. Omul este o ființă socială și se dezvoltă sănătos prin relaționare cu semenii săi. Și nimănui nu îi pasă mai mult de tine decât cuiva care îți este drag și căruia îi ești drag. Eu vorbesc cu soția mea. În momentul în care ai spus cuiva ce te apasă, deja te simți mai ușor.

Impuneți să “prinzi” orele de somn între 10.30 seara și 01.00 noaptea. Este cel mai bun interval orar pentru somn, în care sistemul nervos se recuperează cel mai bine și cel mai eficient, după solicitările din timpul zilei. Eu mi-am impus să fac acest lucru cel puțin de trei ori pe săptămâna. Și pot să îți spun că funcționează.

Bea (la început s-ar putea să fie nevoie să o faci forțat) două pahare mari de apă, dimineața, imediat după ce te-ai trezit. O deshidratare de doar 2% produce o reducere a activității creierului de 20%; iar la 2% deshidratare nici măcar nu apare senzația de sete. Trucul este să bei din pahar, îți va fi mult mai ușor, dacă nu ai acest obicei deja.

Ieși afară și stai cel puțin 30 de minute la aer. Savurează aerul proaspăt al dimineții, după ce ai băut cele două pahare de apă. Privește și ascultă dimineața; liniștea, zumzetul surd al începutului de zi, răsăritul de soare. Dacă stai la curte, ieși în curte și plimbă-te. Dacă stai la bloc, ieși afară și plimbă-te prin zonă. Eu alerg dimineața. Când nu am dispoziție să alerg, sau nu mă lasă vremea, stau în balcon și privesc. Chiar acum, când scriu acest articol, stau în balcon.

Apoi, stau cel puțin o jumătate de oră de vorbă cu soția mea și savurăm o cafea împreună. Iau micul dejun împreună cu fiica mea, apoi o duc la grădiniță. În tot acest timp, de când m-am trezit și până îmi las fiica la grădiniță, NU AM VERIFICAT TELEFONUL. Am tot acest timp dimineața pentru că mi-am făcut somnul important cu o seară înainte; iar asta îmi permite ca la ora 6.00 dimineața să mă trezesc, fără urmă de oboseală.
Îmi iau la mine apă și cel puțin un măr sau o pară. Ziua de muncă începe abia după ce am lăsat-o pe fiica mea la grădiniță. Am în permanență, atât în mașină cât și în birou, un flacon cu apă plată și câteva fructe. Am în birou, în permanență, un complex de vitamine (uneori efervescente), un suc natural sau un îndulcitor natural, fără zahăr, ca să “€œajustez” gustul apei (nu sunt chiar un fan al lichidului inodor, incolor și insipid).

Evident că nu îmi “€œiese” de fiecare dată; că apar situații în care trebuie să plec de acasă la ora 5 sau 6 dimineața. Nu mai apuc să stau cu soția sau să îmi duc fiica la grădiniță. Dar paharele de apă și jumătatea de oră de liniște sunt sfinte. Fructele de peste zi și apa le respect aproape întotdeauna. Iar vitaminele mi le iau zilnic. Și, dacă săptămâna a fost foarte aglomerată, sau am fost plecat din oraș, indiferent ce se întâmplă, în week-end ies să alerg; 10km…15km. Și îmi petrec tot timpul cu soția și fiica-mea. Acasă, în oraș, în parc sau la pădure. Pe biciclete, dacă este timp frumos.

Te încurajez sムfaci lucrurile de mai sus și n-o să mai simți, cel puțin nu atât de des ca acum, nevoia ca ziua să aibă 48 de ore. Îți vor ajunge cele care sunt ca să te bucuri de viață.