Informații utile

Este mai usor sa previi decat sa tratezi

Prevenția bolilor cronice depinde de alimentația echilibrată

De multe ori, cand vine vorba de sanatatea noastra, ne ducem cu gandul la celebrul principiu “este mai usor sa previi decat sa tratezi”. Doar ca, de cele mai multe ori, acestea sunt doar vorbe goale. Atunci cand ne simtim bine si nu ne doare nimic, ne gandim la orice altceva decat la cum sa prevenim eventuale probleme de sanatate. Chiar si atunci cand suntem bolnavi, desi promitem si ne juram ca vom avea grija de sanatatea noastra, doar sa ne vindecam, odata problema trecuta, usor-usor revenim la vechile obiceiuri. Am trecut de atatea ori prin asta incat pot sa dau lectii oricui.

Există și vești bune…

Vestea buna este ca intr-adevar este mai usor sa previi decat sa tratezi. Si este chiar foarte usor. Ne demonstreaza asta uriasul aparat de aparare cu care este inzestrat organismul nostru. Avem doi metri patrati de piele care, pe langa ca trebuie sa arate bine, cel mai important rol al sau este de a ne proteja de eventuali factori care ne-ar putea face rau. Pe langa piele, avem patru sute de metri patrati de mucoasa digestiva. Ati ghicit, principalul sau rol este acela de “granicer”: are grija sa treaca in corpul nostru doar acele substante care au “pasaport”. Trei sunt elementele esentiale in acest proces: integritatea mucoasei digestive, anticorpii de la nivelul mucoasei (asa numitele imunoglobuline, care lupta cu agresorii) si bacteriile pozitive. Aceste bacterii sunt in numar mai mare decat suma tuturor celulelor din intreg corpul nostru.

Avem suficientă grijă de sistemul nostru de apărare?

In consecinta, este foarte important sa avem grija atat de piele cat si de digestie. Daca la nivelul pielii orice neregula este mai usor de observat, datorita faptului ca este “la vedere”, pentru sanatatea tubului digestiv este foarte important sa ne ascultam corpul. Orice senzatie care ne deranjeaza poate fi un semnal pe care corpul ni-l trimite si incearca sa ne spuna ca ceva nu este in regula. Nu vorbim aici de usoare senzatii de arsura, care pot sa apara dupa o masa mai condimentata. Nici de senzatia de plin care apare dupa o masa mai consistenta. Vorbim de simptome ca cele de mai sus si care persista mai multe ore sau zile. Pe langa arsuri si balonare, mai pot sa apara greturi, constipatie, diaree sau alte senzatii, cunoscute sub termenul de disconfort abdominal.

Care sunt cauzele care pot sa conduca la simptomele de mai sus?

De multe ori sunt dezechilibre usoare la nivelul florei bacteriene intestinale. Ce inseamna asta? Inseamna ca am consumat anumite alimente sau bauturi care fie au distrus “bacteriile prietenoase” din intestin, fie sunt procesate exagerat si nu mai contin deloc astfel de bacterii. Probioticele, in mod normal, ar trebui sa se gaseasca in alimente si sa repopuleze constant tubul digestiv. Mai pot fi situatii determinate de anumite medicamente: antibiotice sau antiinflamatoare. Alteori sunt manifestari ale unor boli mai serioase: ulcer gastric sau duodenal, diferite afectiuni ale ficatului sau pancreasului, colite sau recto-colite, etc.

In cazul in care aceste tulburari persista la nivelul tubului digestiv, pe langa faptul ca afecteaza serios calitatea vietii, ele se pot complica si pot sa conduca la alte afectiuni serioase. Carente de vitamine si minerale si chiar astm bronsic, pancreatita, hepatita, diferite eczeme si dermatite. Manifestarile sunt foarte diferite, dar incep cu senzatie de oboseala, somnolenta in timpul zilei, dureri de cap, insomnii, etc.

Cauzele pot să fie multiple…

De cele mai multe ori, aceste dezechilibre dispar daca luam masuri de corectie: consumam alimente sanatoase, neprocesate, eliminam bauturile carbogazoase si alcoolice sau consumam probiotice. Acestea sunt suplimente alimentare si contin “bacterii prietenoase”, in forme concentrate, menite sa readuca echilibrul florei intestinale. Unele sunt combinate si cu alte substante, de obicei naturale, cu rol complex in restabilirea rolului de aparare al mucoasei intestinale.

In cazul in care, dupa cateva zile sau o saptamana de “cura” precum cele descrise mai sus, manifestarile nu cedeaza, cel mai indicat este sa cereti parerea unui medic. Pentru ca exista riscul de a suferi de o afectiune serioasa a sistemului digestiv sau de complicatii.

In concluzie, ceea ce va recomandam este sa va ascultati cu atentie corpul atunci cand va transmite semnale de la nivelul aparatului digestiv pentru ca este cel mai important sistem de aparare pe care il avem. Si este mai usor sa previi decat sa tratezi.