Nutriție

Dieta 80/20

Principiul este foarte simplu: 5 zile din 7 să ne hrănim sănătos, iar în celelalte două zile să ne lăsăm mai multă libertate. Evident, asta nu înseamnă să ne umplem de dulciuri și cât pentru toată săptămâna. Rostul celor două zile libere este de a ne liniști puțin mintea, atunci când ne gândim la “bunătăți” mai puțin sănătoase. Dacă știi că sâmbătă ai libertatea pentru o înghețată, o bere sau o porție de papanași, îți este mai ușor să treci peste impulsurile de moment. În plus, de multe ori vine sâmbăta și pofta a trecut…

Așadar, ce mâncăm în cele 5 zile? 

Formula este simplă: imaginează-ți o farfurie din care jumătate este ocupată de fructe și legume. Cu cât sunt mai divers colorate cu atât mai variate și bogate în nutrienți sunt. 

Un sfert din farfurie este ocupat de carne; nu e musai să fie slabă, doar să fie de calitate. Din contră, ai nevoie de grăsimi, inclusiv din carne, ca să funcționeze totul bine în organism, mai ales hormonii și sistemul nervos.

Al patrulea sfert este ocupat de cereale integrale, semințe, nuci, alune.

Putem adăuga o porție de lactate: iaurt, lapte sau brânză. Doar să evităm grăsimile saturate și zaharurile rafinate.

În privința modului de preparare, din nou este simplu: atât legumele cât și carnea, se pot coace, frige pe grătar sau pe alt suport și se pot fierbe. Nu e bine să se prăjească în ulei, indiferent ce ulei. În plus, mare atenție la sosuri sau alte metode prin care “dregem” o mâncare; multe din acestea presupun mult zahăr, sare, făină albă, ceapă sau alte legume prăjite în ulei. De evitat.

De evitat și produsele de cofetărie și patiserie făcute din făină albă de grâu. Cresc foarte mult insulina și favorizează depunerea de grăsimi în ficat, pe burtă și în jurul organelor. De asemenea, crește foarte mult riscul de diabet. Mai mult, celulele canceroase se hrănesc cu zahăr; cu cât consumăm mai puțin, cu atât creștem șansele ca eventualele celule pre-canceroase, care apar în anumite condiții în corp, să moară de foame și să reducem riscul de a ne îmbolnăvi de această cumplită boală.

Inclusiv ouăle sunt bine de consumat în aceste 5 zile; cu grijă la modul de preparare, de asemenea.

Din categoria carne, vita, peștele, puiul, combinate cu fasole, mazăre, linte, etc. sunt foarte indicate.

Dar în cele două zile libere?

O înghețată, un hamburger, un pahar de vin, o bere, o prăjitură bună, etc. Cu mare atenție la cantitate, pentru că riscăm ca tot câștigul din cele 5 zile să fie degeaba.

Nu e musai ca cele două zile să fie la sfârșit de săptămână; dar trebuie stabilit dinainte care sunt aceste două zile și respectate. În plus, din punct de vedere mental, te ajută dacă NU te gândești la mâncare ca la “pedeapsă” sau “recompensă”. E mâncare și atât; te ajută să funcționezi normal și să îți păstrezi sănătatea.

În funcție de ceea ce îți dorești, un anumit număr de calorii, aproximativ, zilnic este bine de stabilit. Iar în cele două zile libere, ar fi bine să nu depășești acest număr de calorii cu mai mult de 20%. Te va ajuta să fii în zona de siguranță.

Mai ai o unealtă la îndemână; există produse dietetice, destinate controlului greutății, care au diferite forme și gusturi. Pot să fie alimente solide sau shake-uri. Avantajele sunt că sunt gata combinate cu tot ce are nevoie organismul tău, sunt echilibrate și sănătoase; iar dacă îți place gustul de ciocolată, cappucino, vanilie, etc. poți să îți satisfaci nevoia de gust într-un mod sănătos, echilibrat și controlat.

Te-ar putea ajuta, de asemenea, să schimbi opinii și să te consulți cu cineva pe marginea progreselor pe care le faci; un prieten sau mai mulți, rude, medicul tău, un grup de suport, etc.